Εκδηλώσεις 2021

ΗΛΕΚΤΡΑ ’21

Πότε: Παρασκευή 10.12. και Σάββατο 11.12.2021

Που: Θέατρο «Μ. Θεοδωράκης», Χανιά

Ο κινηματογράφος, το μπαλέτο, η εικαστική εγκατάσταση «παντρεύονται» με το μοναδικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη στην παράσταση «Electra 21» που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 10 και 11 Δεκεμβρίου στο χώρο του θεάτρου «Μ. Θεοδωράκης» στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων.

Πρόκειται για μια παράσταση που έγινε στα πλαίσια της ρευστής σκηνογραφίας (Liquid Staging) και στην οποία παρουσιάστηκαν τέσσερις ταινίες που προβλήθηκαν ταυτόχρονα σε τέσσερις οθόνες σε τέλειο συγχρονισμό με τη μουσική. Όλες οι ταινίες ήταν βασισμένες στην ίδια ηχογράφηση της ίδιας μουσικής όπερας της Ηλέκτρας από τον Μίκη Θεοδωράκη.

Η Electra 21 είναι μια έμπνευση του Αστέρη Κούτουλα, του γνωστού μουσικού παραγωγού, συγγραφέα και σκηνοθέτη που ζει στη Γερμανία και που συνόδευσε τον Μίκη Θεοδωράκη από το 1987 έως το 2016 σε πολλά ταξίδια. Με την κάμερά του μαγνητοσκόπησε πρόβες, συναυλίες, ηχογραφήσεις, παραγωγές όπερας και μπαλέτου καθώς και προσωπικές συναντήσεις του καλλιτέχνη σε όλο τον κόσμο.

Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε το 2021 στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του HOF όπου και ο Έλληνας σκηνοθέτης πήρε το βραβείο «Hans-Vogt-Filmpreis» που δίνεται σε κινηματογραφιστές που διακρίνονται για την καινοτομία, την υψηλή ποιότητα και ιδίως την αξία που αποδίσουν στη μουσική επένδυση των ταινιών τους.

H πραγματοποίηση της παράστασης έγινε με πρωτοβουλία του Goethe-Zentrum Chania σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Χανίων και την ΚΕΠΠΕΔΗΧ–ΚΑΜ.


«Η επιρροή του Γερμανικού χορού στον Ελληνικό, από τον Μεσοπόλεμο έως σήμερα»

Πότε: Σάββατο 20.11.2021, 19:00

Που: South space for photography, Χανιά

Ομιλία της Νατάσσας Χασιώτη  

Η συμβολή του εξπρεσιονισμού (Ausdruckstanz) αλλά και του Χοροθεάτρου (Tanztheater) στον σύγχρονο χορό στην Ελλάδα είναι τεράστια, αν και ενίοτε υπάρχει αποσιώπηση του μεγέθους της συμβολής αυτής. Είναι μια ευκαιρία, μετά από 80 χρόνια -όσον αφορά στον εξπρεσιονισμό – και περίπου 30 -αναφορικά με το Χοροθέατρο, να ειπωθούν πράγματα που θα βοηθήσουν την ιστορική έρευνα και την αποκατάσταση της αλήθειας.

Έτσι, μπορεί να προωθηθεί μια ρεαλιστικότερη σχέση της ελληνικής χορευτικής σκηνής με το παρελθόν της και τις ρίζες της, αλλά και να γίνει αποτίμηση των πιο πρόσφατων αλλαγών στον σύγχρονο χορό στη χώρα μας.

 


2. KinoFest | Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου

Πότε: Παρασκευή 25.06.2021 έως Κυριακή 04.07.2021

Πού: Διαδίκτυο 

Το KinoFest Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου επιστρέφει φέτος το καλοκαίρι και προσκαλεί το κοινό του στη δεύτερη διοργάνωσή του μετά από ένα κενό ενός έτους λόγω της πανδημίας. Από 25 Ιουνίου έως και 4 Ιουλίου έρχεται διαδικτυακά προσφέροντας τη δυνατότητα σε θεατές από κάθε γωνιά της Ελλάδας να παρακολουθήσουν δωρεάν στην οθόνη τους 15 βραβευμένες γερμανόφωνες ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους.

Στις Γερμανικές ταινίες περιλαμβάνονται το πολυβραβευμένο “System Crasher” της Νόρα Φινγκσάιντ, το βραβευμένο ως καλύτερο γερμανικό ντοκιμαντέρ για το 2020 “Born in Evin” της Μάριαμ Ζάρε και η κωμωδία “The Perfect Secret” του Μπόρα Ντάγκτεκιν, εισπρακτική επιτυχία στη Γερμανία το 2019! Το καρέ κλείνει η ταινία “Ι was, I am, I will be” του Ilker Çatak, με σημαντικές διακρίσεις στο ενεργητικό του.

Παράλληλα, με την υποστήριξη των πρεσβειών της Αυστρίας και της Ελβετίας, θα προβληθούν βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες. Ξεχωρίζει η ταινία “All Cats Are Grey in the Dark” του Λάσε Λίντερ, η οποία κέρδισε το βραβείο καλύτερης Ευρωπαϊκής ταινίας μικρού μήκους το 2020 από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου και το “Day Release” του Μάρτιν Γουίντερ, το οποίο βραβεύτηκε ως καλύτερη Αυστριακή μικρού μήκους ταινία για το 2020.

Για το πρόγραμμα καθώς και για περισσότερες πληροφορίες μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα και στα social media του KinoFest.

Το KinoFest, διοργανώνεται από την ABCinema σε συνεργασία με το Goethe Zentrum Patras και με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του Goethe-Zentrum Chania.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα kinofest.gr και στα social media:


PALIMPSEST | ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΟ

Πότε: Δευτέρα 7.6.2021 έως Σάββατο 7.8.2021, Εγκαίνια: 7.6.2021, Ώρα: 20.00 Που: Πινακοθήκη Χανίων

Τη Δευτέρα 7 Ιουνίου στις 8 μ.μ., εγκαινιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων η μεγάλη έκθεση του Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Πηνελόπης Πετσίνη «Παλίμψηστο», τμήμα πολυετούς φωτογραφικού εγχειρήματος, το οποίο εστιάζει σε τόπους μνήμης που αφορούν στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου στην Ευρώπη. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Goethe Zentrum Χανίων, στο πλαίσιο των Φωτογραφικών Συναντήσεων. Στην έκθεση παρουσιάζονται δύο ενότητες: Η ενότητα «Aufarbeitung: The Wall» αφορά το Τείχος του Βερολίνου είκοσι χρόνια μετά την κατάρρευσή του, το 1989, όταν μετατράπηκε σε τόπο μνήμης, αποκτώντας διεθνείς συμβολικές διαστάσεις και διεκδικώντας τη μερίδα του λέοντος στις μνημονικές αναπαραστάσεις του 20ού αιώνα. Η ενότητα «Restricted Areas», με τη σειρά της, εστιάζει σε χώρους που ήταν κάποτε «απόρρητοι» και απροσπέλαστοι στο κοινό, για να μετατραπούν με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου σε επίσημα ή ανεπίσημα μνημεία μέσα από μια διαδικασία διαρκών αναδιαπραγματεύσεων του παρελθόντος: Φυλακές της STASI και της KGB, στρατιωτικά αντιατομικά καταφύγια και εγκαταστάσεις, το αρχηγείο της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, το υπόγειο Αρχηγείο του Σοβιετικού στρατού στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.