Εκδηλώσεις 2016

«Η νεολαία ερμηνεύει μουσική», 2016

Πότε: 26/11/2016
Πού: Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου

Το Κέντρο Γκαίτε Χανίων διοργανώνει σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και την ΚΕΠΠΕΔΗΧ την καθιερωμένη μουσική εκδήλωση με τους βραβευμένους του διαγωνισμού «H νεολαία ερμηνεύει μουσική».

Στις συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χανιά) το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει ένα τρίο να ερμηνεύει με βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο -μεταξύ άλλων- έργα των Φέλιξ Μέντελσον-Μπαρτόλντυ και Ντμίτρι Σοστακόβιτς και ένα ντουέτο να ερμηνεύει τραγούδι με ηλεκτρικό μπάσο από την κατηγορία Pop-τραγούδι.


Από τη διδασκαλία στη μάθηση

Πότε: Σάββατο, 22/10/2016
Που: Goethe-Zentrum Chania

  • ©Goethe-Zentrum Chania

Σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen.

Το θέμα «Αλλαγή προσέγγισης στο σχολείο» απασχολεί εδώ και καιρό όλους, όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία της μάθησης. Oι συνάδελφοι καλούνται να εκπληρώσουν προσδοκίες που δημιουργούνται από όλες τις πλευρές. Για αυτό τον λόγο οι εμπειρίες των εκπαιδευτικών αποτέλεσαν τη βάση του θέματος του σεμιναρίου. Εξετάσαμε από κοινού ερωτήματα για το σκοπό, τα πλεονεκτήματα, τους κινδύνους και τις προϋποθέσεις αυτού του εγχειρήματος. Στο επίκεντρο βρισκόταν στο «όλα όσα έχουμε ήδη καταφέρει» και στους παράγοντες που διευκολύνουν το παραπάνω εγχείρημα.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους του εργαστηρίου συζητήθηκε η αλλαγή στην κουλτούρα της μάθησης και οι προϋποθέσεις για την επιτυχία της αλλαγής. Στο δεύτερο μέρος εκπονήθηκαν συγκεκριμένοι σχεδιασμοί. Σε μικρές ομάδες εργασίας σχεδιάσαμε και παρουσιάσαμε ένα σύντομο project για το μάθημα «από τη μεριά των μαθητών». Μέσα από την ομαδική εργασία  αναδύχθηκαν δημιουργικές προσεγγίσεις και λύσεις. Οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου είχαν τη δυνατότητα να βρουν έναν τρόπο σύνδεσης για την εφεξής συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη τους.

Εισηγήτρια: Elisabeth Sauer, Παιδαγωγική Διευθύντρια του Γυμνασίου Georg-Christoph-Lichtenberg-Schule, ‘Ομπερ-Ραμστάντ, Γερμανία

 


Πόλεμος και Ειρήνη στα Βαλκάνια (5 Φωτογράφοι – 5 Βλέμματα | 12 Ιστορικοί – 8 Χώρες)

Πότε: 07/03/2016–19/04/2016
Πού: Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου

Η Διευθύντρια του Goethe -Zentrum Chania κα Αργυρώ Γαναδάκη, η Πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ (Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου) κα Αμαλία Κωτσάκη και ο Δήμαρχος Χανίων κος Τάσος Βάμβουκας προσκάλεσαν στα εγκαίνια της έκθεσης «Πόλεμος και Ειρήνη στα Βαλκάνια» 5 Φωτογράφοι – 5 Βλέμματα | 12 Ιστορικοί – 8 Χώρες την Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016, ώρα 20:30 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, Μεγάλο Αρσενάλι, Χανιά. Την έκθεση εγκαινίασε η Διευθύντρια Γλωσσικού Τμήματος και Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Goethe-Institut Athen κα Sulochana Giesler. Η έκθεση αποτέλεσε προϊόν συνδιοργάνωσης των άνωθεν αναφερόμενων φορέων και του Goethe-Institut Athen.

Στην έκθεση αυτή πέντε φωτογράφοι αποτύπωσαν τnν πραγματικότnτα του πολέμου και τnς ζωής στα Βαλκάνια μεταξύ 1914-1918 που παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστn μέχρι σήμερα. Οι φωτογραφίες τους δείχνουν ένα εν πολλοίς άγνωστο μέχρι σήμερα θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων.

Οι φωτογραφίες τnς έκθεσnς συνοδεύτηκαν από ταινίες μικρού μήκους που συνδυάζουν σπάνιο φωτογραφικό και κινnματογραφικό υλικό από τnν Ευρώπn και τα Βαλκάνια, καθώς και συνεντεύξεις από διακεκριμένους διεθνώς ιστορικούς, ανάμεσα στους οποίους ο γνωστός και στην Ελλάδα Mark Mazower (Columbia Un.), Christopher Clark (Un. of Cambridge), lan Beckett (Un. Of Kent), Jay Μ. Winter (Yale Un.), Erik-Jan Zϋrcher (Leiden Un.), Ayhan Aktar (Bilgi Un., Κωνσταντινούπολn).

Τα σχόλια είναι κλειστά.